Sejanje 2011

64 odgovorov [Zadnji prispevek]
Sandi
Slika uporabnika Sandi
Ga nej tukej
Član od: 08/01/2011

No letos pa res nisem pretiraval s sejanjem semen. Evil
Ko jih pogledam kako ven šibajo mi je kar malo slabo, ker bo rastlinjak naenkrat poln in bo treba začet razmišljat o širitvi, ampak do tja je še daleč, saj so še majhni, pa lansko leto nisem veliko sejal.Cool

Stenocactus
baggy method
Sandi
Slika uporabnika Sandi
Ga nej tukej
Stenocactus zacatecasensis SB1333

S temi pa res nisem pretiraval.
Seme je bilo staro več kot 4 leta zato sem malo več vsipal

Ven pa so prišli menda vsi po vrsti.

Tamina
Slika uporabnika Tamina
Prisoten
Član od: 23/09/2010
Kaj to more bit dol pokrito

Kaj to more bit dol pokrito ko kali pa ko začne rast? Jaz sem sejala nek mix pred dobrimi 4 meseci, ven je prišlo že po 3h tednih vse živo samo raste nikam ne Smile zdaj pa ne vem kaj naj Nimam pojma Ideja pa še ven kukajo, samo nimam nič dol pokrito pa na omari mam drugač Smile

::: (\_(\
*: (=’ :’) :*
•.. (,(”)(”)¤°.¸¸.•    

•.. (,(”)(”)¤°.¸¸.•    

Sandi
Slika uporabnika Sandi
Ga nej tukej
Jaz letos spet sejem po tej

Jaz letos spet sejem po tej metodi, ker imam nekaj redkih vrst. Ne samo, da so pokriti(v vrečkah) ampak je tudi zemlja prepečena, voda prekuhana pa semena pošpricana z Kinosolom. Drugače pa je ta metoda kar uporabna, saj bi lahko te sejančke pustil notri v tej mikro klimi več kot eno leto in ne bi bilo treba (če je vrečka dobro zaprta) nič zalivat. Imajo dovolj vlage. Edino kar potrebujejo po vzkalitvi pa je dovolj svetlobe.

Če ti angleščina ni preveč tuja si lahko tukaj prebereš kaj več.

horti
Slika uporabnika horti
Prisoten
Član od: 01/12/2009
Kot vidim je zadeva zelo

Kot vidim je zadeva zelo uporabna in jo bom pri naslednji setvi tudi preiskusu vsaj toliko, da semena vzklijejo. Sicer pa sejem že nekaj brez da bi jih pokrival in zaenkrat še nisem opazil kakršni koli težav z tem.

Tamina
Slika uporabnika Tamina
Prisoten
aha... no hvala nekaj malega

aha... no hvala Smile nekaj malega bom mogoče razumela Haha eh... jaz sem to kr na easy zemljo skup zmešala (60% šotnega substrata, 10% kremenovega peska, 20% perlita pa 10% vermikulita)... Kr nekaj no o.O Big smile važno da raste... zalivam 1x tednsko... od začetka sem pa 1x z vodo pa kisom malo... samo se mi zdi da je pretemno na omari... v stanovanju pa tak mamo savno Smile maš kak nasvet zame? Big smile

•.. (,(”)(”)¤°.¸¸.•    

•.. (,(”)(”)¤°.¸¸.•    

Zvone
Slika uporabnika Zvone
Prisoten
Član od: 27/10/2009
Kalilnik

Če seješ pozimi v sobi, potrebuješ kalilnik. To je plastična kibla s prozornim pokrovom, v kateri je grelni kabel s termostatom in nekaj luči. Tako sta sejala Marjan in Pero, Izi pa seje v kalilniku v kleti že čez zimo. Ako se ne varam. Metoda je kul, le čisto seme, čist substrat, čist preveč časa in čist malo sejancev potrebuješ. Ko greš na več, je velika obremenitev in zadeve začnejo crkavat. če jih dnevno ne nadzoruješ. Sam sem to počel, pa sem imel več težav kot ne in sem setev v kalilniku opustil.

Zvone
Slika uporabnika Zvone
Prisoten
Menjava

Sandi je napisal:
S temi pa res nisem pretiraval.
Seme je bilo staro več kot 4 leta zato sem malo več vsipal

Ven pa so prišli menda vsi po vrsti.

Kar ti bo ostalo viška, menjam. Wink

Tamina
Slika uporabnika Tamina
Prisoten
sejanje

Zvone je napisal:
Če seješ pozimi v sobi, potrebuješ kalilnik. To je plastična kibla s prozornim pokrovom, v kateri je grelni kabel s termostatom in nekaj luči. Tako sta sejala Marjan in Pero, Izi pa seje v kalilniku v kleti že čez zimo. Ako se ne varam. Metoda je kul, le čisto seme, čist substrat, čist preveč časa in čist malo sejancev potrebuješ. Ko greš na več, je velika obremenitev in zadeve začnejo crkavat. če jih dnevno ne nadzoruješ. Sam sem to počel, pa sem imel več težav kot ne in sem setev v kalilniku opustil.

Kako taktiko sejanja pa maš zdaj?

•.. (,(”)(”)¤°.¸¸.•    

•.. (,(”)(”)¤°.¸¸.•    

Zvone
Slika uporabnika Zvone
Prisoten
Stresi, zalij in upaj, da večina crkne

Uporabljam metodo Stresi, zalij in upaj, da večina crkne.

Sandi, to metodo priporočam tudi tebi, sicer boš moral potegnit rastlinjak v tri štuke.

Sicer pa pladenj, not za prst peska, nanj naložim šestice in vanje natresem substrat. Pogliham, posejem, pošpricam z razredčenim dezinfektorjem in zalijem od spodaj. Pokrijem s ploščo PCja in delno zasenčim s stiroporom, nato pazim, da sonce ne zakuri. Temperatura 18 do max 26 stopinj, če se pregreje, ruknejo sejanci dol. Najboljši čas v rastlinjaku 20-25 april, kasneje postane prevroče.

Sandi
Slika uporabnika Sandi
Ga nej tukej
Ni panike, bom jih že

Ni panike, bom jih že zlifral. Letos sem že imel predavanje o kaktusih za svoje učence in sem na koncu vsakemu dal po eno mammillarijo (moji prvi sejanci sploh - zdaj mammaillarij več ne sejem) in sem se tako znebil skoraj 50 kaktusov. Pa če kdo pride k meni tudi ne gre praznih rok, to lahko potrdita JPahor in Damijan, ki sta se oglasila pri meni :)

Aja če pa te Zvone zanima St. zacatecasensis, mi je ostalo še kakšnih 20-30 semen, jih lahko dobiš, kaljivost vidiš, da je dobra :)

Sandi
Slika uporabnika Sandi
Ga nej tukej
Aja, jaz sejem, kdaj imam

Aja, jaz sejem, kdaj imam čas. Sem sejal že tudi konec decembra na tem istem oknu in imam precej lepe rastlinice že v rastlinjaku. Lani sem celo sejal konec julija in so  zimo že preživeli v rastlinjaku, med drugim tudi AST. caput medusae in se še vedno dobro držijo, res pa je da sem letošnjo zimo temperaturo v rastlinjaku malo dvignil iz 4 stopinj na 9-10, ker so v rastlinjaku ostali tudi meloti in mautacane ter adeniumi.

damijanturk
Slika uporabnika damijanturk
Ga nej tukej
Član od: 17/09/2010
Ja to lahko pa jaz potrdim da

Ja to lahko pa jaz potrdim da je Sandi super človek in gostitelj! :) Smo lepo čvekali, je ura kar naenkrat minla, domov pa sem šel bogatejši za lepo število rastlinic :)

Hvala še enkrat za vse, pa se še kaj vidimo :)

Sandi
Slika uporabnika Sandi
Ga nej tukej
No sejančki lepo rastejo.

No sejančki lepo rastejo. Nekaj slikic. Zvone E. zacatecensis bodo zate na voljo :)

To pa je en kup semen, ki so se mi zmešala, vmes vidim, da je tudi en Ariocarpus :)

Sandi
Slika uporabnika Sandi
Ga nej tukej
Pa nadaljujmo :)

Pa nadaljujmo :)

Zvone
Slika uporabnika Zvone
Prisoten
Sandi, začni šparat za

Sandi, začni šparat za regale. Evil

Sandi
Slika uporabnika Sandi
Ga nej tukej
Zvone, pa to še niso vsi

Zvone, pa to še niso vsi letošnji sejančki :)
Pa že novega semena je že nekaj, večinoma Echinocereusov in Astrofitov, pa še Glandulicactus uncinatus, pa še nekaj malega Ariocarpusov...
Sem že zadnjič Bojana P. klical, kdaj ima čas, da pridem k njemu pogledat kako ima narejene zgornje police, ker imava isti rastlinjak. :)

Sandi
Slika uporabnika Sandi
Ga nej tukej
Danes sem malo pikiral. Zvone

Danes sem malo pikiral. Zvone tale lonček čaka na tebe, če se boš kaj oglasil pri meni Smile

Zvone
Slika uporabnika Zvone
Prisoten
Odlično. Uletim, ko grem

Odlično. Uletim, ko grem prvič mimo.

Jaz sem pa v zadnjih dneh pocepil vse brste Aztekium ritteri, kar sem jih našel pri bajti. Upam, da se kakšen prime. Od matičnjakov so ostale samo bunkice na štangah.

Pa posejal sem Digitostigma caput-medusae. Ne bi, ampak so se semena odprla že v plodovih. Bom povedal, kako napreduje setev že nakaljenih semen. Big smile

majcka
Slika uporabnika majcka
Prisoten
Član od: 30/05/2011
Kam sem uletela?!?

Mašina se med vami počutim, kot da bi glih kar iz vesolja priletela. Po kolk najst let se pa že ukvarjate s temi svojimi pikavci (če ni skrivnost). Men se zdi, da bom šele čez ene par let tolk zrela, da bom prvi zobek dobila.

Zvone
Slika uporabnika Zvone
Prisoten
Jest se kakšnih petdeset let,

Jest se kakšnih petdeset let, ostali se pa malo dlje.

Ni važno, kakšen je zobek, važno je da dobro grize. Big smile

horti
Slika uporabnika horti
Prisoten
Majcka take rabimo kot si ti.

Majcka take rabimo kot si ti. Opažam, da se forumu priključuje veliko novih oboževalcev in tudi zbirateljev. Če ti čisto odkrito povem moja zbiratelska doba ni dolga samo 10 pomladi počutim pa se sploh ne tako. Opazi se samo v zbirki.

majcka
Slika uporabnika majcka
Prisoten
50 let?

Zvone je napisal:

Jest se kakšnih petdeset let, ostali se pa malo dlje.

Ni važno, kakšen je zobek, važno je da dobro grize. Big smile

A hočeš rečt, da si mel namesto dude kaktus?

horti
Slika uporabnika horti
Prisoten
Zvonetu so namest dude da je

Zvonetu so namest dude da je biv pr mir dal kr par kaplc meskalina v usta pa je blo dovol. Wink

Sandi
Slika uporabnika Sandi
Ga nej tukej
Jaz približno 10 let.

Jaz približno 10 let. Rastlinjak pa imam okoli 3 leta in je vse lažje tudi polnjenje le tega Evil

Tamina
Slika uporabnika Tamina
Prisoten
jaz sem še pa mlečna ...

jaz sem še pa mlečna Big smile... celih 9 mesecev... ki še je mojih 10 let ufff....

•.. (,(”)(”)¤°.¸¸.•    

•.. (,(”)(”)¤°.¸¸.•    

majcka
Slika uporabnika majcka
Prisoten
Veš, eni pri 9 mesecih že hodijo

Uhica♫♪ je napisal:
jaz sem še pa mlečna Big smile... celih 9 mesecev... ki še je mojih 10 let ufff....

Veš, eni pri 9 mesecih že hodijo.

Tamina
Slika uporabnika Tamina
Prisoten
veš, drugi si pač vzamemo

veš, drugi si pač vzamemo malo več časa in se še plazimo po vseh štirih Wink... se mi nikam ne mudi Big smile

•.. (,(”)(”)¤°.¸¸.•    

•.. (,(”)(”)¤°.¸¸.•    

Tamina
Slika uporabnika Tamina
Prisoten
in, kak dolgo pa ti zbiraš

in, kak dolgo pa ti zbiraš kaktuse? Jezik

•.. (,(”)(”)¤°.¸¸.•    

•.. (,(”)(”)¤°.¸¸.•    

jpahor1
Slika uporabnika jpahor1
Ga nej tukej
jaz  pa šele tri leta,ampak

jaz  pa šele tri leta,ampak pol rastlinjaka pa je že gotovega Veseo

Jani

Jani

Tamina
Slika uporabnika Tamina
Prisoten
jaz ga pa ta teden postavljam

jaz ga pa ta teden postavljam Veseo ... že kr nekaj časa pridno čaka zapakiran Laughing out loud

•.. (,(”)(”)¤°.¸¸.•    

•.. (,(”)(”)¤°.¸¸.•